NEDERLANDS NIEUWS
Home Binnen-Buitenland Supplementen tweepersoonskamer ziekenhuis verdwijnen

Weldra betaalt u in een tweepersoons- of gemeenschappelijke kamer geen medische ereloonsupplementen meer. Die maatregel van de federale minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx keurde de ministerraad goed.

Vanaf 1 januari 2013 mogen ziekenhuizen geen ereloonsupplementen meer aanrekenen aan patiënten in een tweepersoons- of gemeenschappelijke kamer. Sinds 1 januari 2010 mochten ziekenhuizen voor zulke kamers al geen kamersupplementen meer aanrekenen. Maar niet-geconven­tioneerde artsen mochten nog altijd ereloonsupplementen factureren, behalve dan bij patiënten met een laag inkomen in het Omnio-statuut.

In precies 17 Belgische zieken­huizen rekenen de artsen in tweepersoons- of gemeenschappelijke kamers nog bijkomende erelonen aan (zie tabel). Die ziekenhuizen viseert minister Onkelinx.

Drie voordelen

Ook al blijft de impact van de maatregel relatief beperkt, toch zijn er drie duidelijke voordelen:

1. Ziekenhuisopnames worden betaalbaarder. De ereloonsupplementen die ziekenhuisartsen aan­rekenen in tweepersoons- en gemeenschappelijke kamers schommelen tussen 60 en 100 euro per opname, met hier en daar een uitschieter. Dat blijkt uit de meest recente CM-Barometer.

2. De situatie wordt duidelijker. De patiënt krijgt geen onaangename verrassingen meer als hij kiest voor een tweepersoonskamer. Dat type is volgens de Socialistische Mutualiteit trouwens de standaard­kamer geworden.

3. De billijkheid in de ziekenhuissector wordt hersteld. De sector werd de voorbije jaren in belangrijke mate geherfinancierd. Het is dus niet logisch dat sommige instellingen een tariefbeleid blijven voeren dat afwijkt van de algemene praktijken.

En in een eenpersoonskamer?

De maatregel heeft het niet over eenpersoonskamers. Maar het biedt wel de gelegenheid om ook de kostprijs van dat type kamer opnieuw ter discussie te stellen.

In zulke kamers kunnen ereloonsupplementen oplopen tot 400 procent. De Christelijke Mutualiteit stelt vast dat een gemiddelde factuur van 1.250 euro in een privékamer, voor maar liefst 644 euro bestaat uit ereloonsupplementen. De CM pleit daarom voor een beperking van de ereloonsupplementen tot 100 procent.

Netto Alle nieuws