NEDERLANDS NIEUWS
Home Wereld Nieuws 'Netwerk dat Mladic hielp bekend'

Bron: ANP

BELGRADO - Een netwerk van tien mensen, onder wie twee hoge Servische overheidsfunctionarissen, hielp Ratko Mladic jarenlang op vrije voeten te blijven. De krant Danas in Belgrado meldt vrijdag dat de Servische aanklager voor oorlogsmisdaden het hele netwerk van helpers heeft blootgelegd.

Behalve de twee hoge functionarissen kwamen de meeste helpers uit kringen rond de familie van Mladic. Volgens een bron van Danas die bij het onderzoek betrokken is, heeft de Servische justitie nu ook een goed beeld van de bewegingen van Mladic, waarmee hij uit handen bleef van justitie.

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag beschuldigde de Bosnisch-Servische oud-generaal al in 1995 van oorlogsmisdaden. Pas een jaar geleden arresteerde de Servische justitie hem. Hij werd daarop overgebracht naar de VN-unit van de gevangenis in Scheveningen.

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal drong tijdens zijn laatste bezoek aan Belgrado, een maand geleden, aan op meer haast bij het blootleggen van helpersnetwerken van door het tribunaal gezochte verdachten. Hij wilde met name weten of hoge functionarissen van staatsinstellingen ook deel uitmaakten van dat netwerk.

Almere Vandaag - Alle Artikelen