NEDERLANDS NIEUWS
Home Wetenschap techniek CO2-besparing werkt niet tegen zeespiegelstijging

Wetenschap

zondag 1 juli 2012 20:16

De stijging van de zeespiegel is de komende eeuwen jaren niet te verhinderen, ook al zou door de sterke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen de gemiddelde temperatuur op aarde dalen.

Het terugdringen van CO2-uitstoot heeft geen effect op de zeespiegel Het terugdringen van CO2-uitstoot heeft geen effect op de zeespiegel

Dat schrijven klimaatonderzoekers uit de Verenigde Staten en Australië in een studie die zondag door het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change is gepubliceerd.

Warmte
Zelfs met harde maatregelen om de opwarming van de aarde rond 2100 te beperken tot minder dan 2 graden boven de waarden die voor de industrialisering golden, zal de zeespiegel na 2100 blijven stijgen, schrijven de onderzoekers.

Dat komt doordat de warmte diep in het zeewater doordringt en het warmere zeewater zich in de oceanen verspreidt.

Gletsjers
Uit een reeks studies blijkt dat door de stijgende uitstoot van broeikasgassen de temperatuur op de aarde tussen 1980 en 2010 met ongeveer 0,17 graad Celsius per decennium toenam.

De zeespiegel steeg volgens deze onderzoekers van 2005 tot en met 2010 met ongeveer 2,3 millimeter door het smelten van ijsbergen en de ijskappen op de Noord- en Zuidpool. Dat tempo ligt lager dan veel onderzoekers voorheen beweerden. Gletsjers in het Karakorum-gebergte groeiden juist, zo bleek enkele maanden geleden uit onderzoek.


Elsevier.nl - Wetenschap