NEDERLANDS NIEUWS
Home Politiek Defensie ontslaat topatleten

Defensie ontslaat topatleten
Hordenloper Gregory Sedoc.» Hordenloper Gregory Sedoc. ANP

Defensie trekt per 1 december de stekker uit de militaire sportploeg. Alle atleten van de Defensie Topsport Selectie (DTS) worden ontslagen. Dat schrijft minister Hillen van Defensie aan de Tweede Kamer.

De maatregel is volgens Hillen onderdeel van de totale reorganisatie bij Defensie, die 1 miljard euro moet opleveren. Het besluit is in goed overleg met de vijf atleten genomen, staat op de website van Defensie.

Voor de judoka’s kapitein Guillaume Elmont en Elisabeth Willeboordse, en voor hordenloper sergeant Gregory Sedoc betekent het dat ze na de Olympische Spelen op zoek moeten naar een andere baan, waarmee ze hun sport kunnen combineren.

‘Hard nodig’

De Topsport Selectie werd in 2003 opgericht om sporters de kans te geven hun werkzaamheden bij defensie te combineren met een topsportcarrière. Op het hoogtepunt, na de Olympische Spelen van 2004, kende de selectie meer dan 20 atleten. De oud-staatssecretarissen Cees van der Knaap sloot daartoe een overeenkomst met het NOC*NSF.

Ook zijn opvolger Jack de Vries zag het nut van de selectie in moeilijke tijden. Vlak voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking zei hij: “In een tijd waarin het lastig is om mensen te werven voor het leger heb ik jullie hard nodig.”

In 2010 verlaagde minister Hillen het maximum aantal deelnemers in de selectie tot 6, waar het er ooit 25 moesten worden.

Bekend

Bekende sporters die hun sportcarrière combineerden met een baan bij Defensie zijn de judoka’s Mark Huizinga en Deborah Gravenstijn. Ook turner Yuri van Gelder en taekwondoka Dennis Bekkers en schermer Bas Verwijlen behoren tot de landelijke top.

Deel deze pagina


NOS Nieuws – Politiek