NEDERLANDS NIEUWS

Nederland

dinsdag 10 juli 2012 22:20

De invoering van de euthanasiewet in 2002 heeft niet geleid tot een toename van het aantal mensen dat koos voor hulp bij zelfdoding. Het aantal bleef in acht jaar ongeveer gelijk.

De invoering van de euthanasiewet heeft niet tot meer gevallen van euthanasie geleid De invoering van de euthanasiewet heeft niet tot meer gevallen van euthanasie geleid

In 2010 kozen 4050 mensen voor zelfdoding onder begeleiding van artsen. In 2002, toen de euthanasiewet werd ingevoerd, lag dit aantal ongeveer gelijk.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC, het VUmc, het UMC Utrecht en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderzoekers publiceren hun bevindingen woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Legaal
In Nederland werd als eerste land ter wereld in 2002 hulp bij zelfdoding gelegaliseerd. Critici waren bang dat door de wet meer mensen zouden kiezen voor een vrijwillig levenseinde.

Volgens professor levensbeëindigingsonderzoek Bregje Onwuteaka-Philipsen (VUmc) is het aantal gevallen van levensbeëindiging zonder uitdrukkelijk verzoek juist afgenomen sinds de invoering van de wet.

Versterving
Ongeveer 600 patiënten maakten in 2010 een einde aan hun leven door bewust te stoppen met eten en drinken. In ongeveer de helft van de gevallen gebeurde dit nadat een euthanasieverzoek was geweigerd.

In 2001 lag het aantal gevallen euthanasie nog wel iets lager dan in 2010. Toen kozen 3500 mensen nadrukkelijk voor een medische beslissing die de dood zou veroorzaken.


Elsevier.nl - Nederland