NEDERLANDS NIEUWS
Home Sport wereld nieuws Marianne Vos wint olympisch goud in wegwedstrijd

Marianne Vos wint olympisch goud in wegwedstrijd

Sport

zondag 29 juli 2012 16:52

Wielrenster Marianne Vos heeft Nederland zondag de eerste gouden medaille gebracht tijdens de Olympische Spelen in Londen.

Vos won de wegwedstrijd overtuigend Vos won de wegwedstrijd overtuigend

Elsevier-redacteur Gerry van der List is aanwezig bij de Olympische Spelen en doet elke dag verslag van zijn belevenissen. ‘En dan kan het zomaar gebeuren dat je de grootste tennisser aller tijden de baan op ziet stappen. Want gisteren was hij er weer, een paar weken nadat hij voor de zevende maal Wimbledon op zijn naam had geschreven.’
Lees hier zijn blog Domweg gelukkig op Wimbledon: Federer zien

In de wegrace was ze na 140 kilometer vlakbij Buckingham Palace de snelste van een groep van drie.

Favoriet
De Britse Elizabeth Armitstead won zilver, de Russische Olga Zabelinskaya pakte brons. Vos was de grote favoriete voor het goud.

Voor de 25-jarige Brabantse is het na de overwinning op de baan (puntenkoers) vier jaar geleden in Peking de tweede gouden medaille.

De Nederlandse vrouwen zochten zondag vanaf het begin de aanval. Met name Ellen van Dijk probeerde meerdere malen weg te komen, maar ook Loes Gunnewijk en Annemiek van Vleuten deden pogingen om de concurrentie al vroeg in de wedstrijd uit te putten.

De vrouwen reden vrijwel voortdurend in de regen.

Forceren
Uiteindelijk slaagde Vos zelf er zo’n 40 kilometer voor de streep in de beslissende slag te forceren. Onder anderen de Duitse en Amerikaanse vrouwen maakten nog jacht op Vos, Armitstead en Zabelinskaya maar de drie bleven vooruit.

Vos was duidelijk de sterkste van het trio. Het zilver van Armitstead is de eerste Britse medaille tijdens deze Spelen in eigen land.

Rapporteer hier een fout in het artikel aan de redactieElsevier.nl – Sport