NEDERLANDS NIEUWS

Amsterdam is vandaag weer het toneel van de jaarlijkse canal parade van de gay pride, één van de grootste openluchtevenementen van Nederland. Hoewel er misschien wel 300 duizend mensen langs de Prinsengracht staan, is er ook veel animo voor een registratie op televisie. Dat heeft de Avro in elk geval wel bewezen de afgelopen twee jaar.

Ook dit jaar maken Cornald Maas en Ewout Genemans een uitzending, vanavond te zien op Nederland 3, met positieve aandacht voor homoseksualiteit en homo-emancipatie in Nederland. Extra aandacht gaat uit naar die emancipatie met de test ‘hoe strijdlustig ben jij?’.

Het is een test die meet hoe actief jij je inzet voor emancipatie en gelijke rechten. “Tolerantie en verantwoordelijkheidsgevoel staan centraal en daarmee past deze test als geen ander bij de kernwaarden van de Avro: vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid”, stelt de omroep.

Het gay duo Cornald en Ewout is vandaag dus op het water te vinden. Cornald voorziet de botenparade bovendien van commentaar. Hij ontvangt aan tafel nieuwslezer Rik van der Westelaken, Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden, Kluun, Ellen ten Damme en Marc van der Linden. Met hen bespreekt hij hoe het vandaag de dag is gesteld met de homoacceptatie. Ewout verzorgt de verslaggeving vanaf het water.

Ook BNN draagt zijn steentje bij aan een gay programmering met FC Gay, waarin speciale aandacht uitgaat naar homoseksualiteit in de voetballerij. Het interview met Frank de Boer en zijn uitspraken over de motoriek van homo’s maakte al heel wat tongen los. BNN maakte het zich daar niet makkelijk mee om de voetbalwereld mee te laten werken aan de uitzending, belangrijker is dat het debat met deze controversiële uitspraak wel is losgemaakt.

Sophie Hilbrand presenteert FC Gay en toont zich een waar voorvechtster. “Het kan niet de bedoeling zijn dat homoseksuele voetballers niet uit de kast durven komen. KNVB-voorzitter Michael van Praag belooft in ons programma het probleem aan te gaan pakken en kondigt een grote campagne aan. Daarbij zal de KNVB de BNN-spot inzetten die we speciaal voor FC Gay hebben laten maken. Supergoed nieuws!”

Ex-profvoetballer Wensley Garden kwam pas na zijn voetbalcarrière uit de kast. Volgens de oud-speler van Helmond Sport was dit tijdens zijn loopbaan onmogelijk. Speciaal voor FC Gay gaat hij de confrontatie met zijn oud-teamgenoten aan. Waarom gaven ze hem het gevoel dat hij niet voor zijn geaardheid uit mocht komen?

FC Gay, 19.55 uur, BNN (NL3)
Canal Parade, 21.20 uur, Avro (NL3)

Zie ook:
- BNN maakt thema-uitzending over homoseksualiteit in voetballerij
- Sipke Jan maakt homodocu Strijders voor de Liefde


Heb jij Zappen.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!

Door Herman Roggeveen op za 04 aug 2012 om 08:40, in de categorie Avro, BNN.
Zappen