NEDERLANDS NIEUWS
Home Autowereld Veel auto’s diefstalgevoelig

AMSTERDAM - Auto’s met een ‘keyless go’ systeem, waarbij de nabijheid van de sleutel en een druk op de knop volstaat om te starten, blijken in veel gevallen heel eenvoudig te stelen.

© Autoweek

De chip die de aanwezigheid van de sleutel doorgeeft aan de auto is zonder veel moeite te kraken, zo blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. De bewuste chip zit in de sleutel van auto’s met de handige voorziening, en geeft een code door aan een ontvanger in de auto, waarna er gestart kan worden.

De onderzoekers slaagden erin om met een speciaal apparaatje die code op te vangen, de ontvanger het juiste signaal te geven, en vervolgens de auto te starten door simpelweg op de startknop te drukken.

Het probleem wordt volgens de universiteit veroorzaakt doordat veel fabrikanten een verouderde chip gebruiken. De Nederlandse ontwikkelaar van de chip, NXP, erkent dit.

Zwakste in de range


Maurice Geraets van dat bedrijf vertelt: ‘Wij werken continu aan een veiligere versie van de chip, en we weten al een aantal jaren dat dit de zwakste in de range is. Wij adviseren de autofabrikanten om een veiligere versie te nemen, maar het is uiteindelijk aan hen om te kijken welke chip ze gebruiken.'

Keyless go wordt inmiddels op heel veel modellen en in elke klasse aangeboden. Volgens de onderzoekers is de ‘foute’ chip terug te vinden in tweehonderd modellen van 34 automerken. Welke modellen dat precies zijn, wordt echter niet genoemd.

Door: Autoweek
nu.nl - Auto