NEDERLANDS NIEUWS

Mart Smeets heeft de gemoederen de afgelopen dagen flink bezig gehouden in deze komkommertijd. Een vernuftig gemonteerd filmpje waarin Mart de niet-Olympiër volleybalster Manon Flier inwrijft dat jarenlang trainen voor niets is geweest, lijkt de druppel te zijn die de emmer spreekwoordelijk heeft doen overlopen. Bijna iedereen – met De Telegraaf voorop – spreekt opeens schande van de tactiek van De Mart. Smeets maakt er al jaren een gewoonte van sportmensen met een groot verhaal neer te zetten, wat in het geval van falen ook schrijnender uitvalt.

Een online petitie om Mart van de buis te krijgen lijkt tevergeefs. De NOS-verslaggever zelf ligt in elk geval niet wakker van alle ontstane commotie. Hij zegt zelfs niets mee te krijgen van alle berichten in Londen.

Toch weet hij in De Coen & Sandershow meteen waar het om gaat. Mart bagatelliseert de kwestie. “Dat is toch kenmerkend voor hoe klein mensen zijn? Het gaat om de Olympische Spelen, om de atleten. Ik trek me hier niets van aan, je schouders ophalen is het beste. Volgens mij is het belangrijkst wat Epke Zonderland zometeen gaat doen”, zegt hij dinsdagmiddag, kort voordat Epke de rekstok in zou slingeren.

Mart probeert de negatieve publiciteit aan zijn adres dus te ontkennen, iets dat hem zelf niet blijkt te lukken. Over zijn ontwijkpoging zegt hij: “Het doet me helemaal niks. Ik ben geen fan van het riool dat social media heet en de sensatiepers in Nederland laat me koud.” En ook: “Voor alle mensen die verschrikkelijk de pee hebben aan mij of aan hoe ik werk, na zondag is het weer voorbij.”

De afgelopen dagen gaat de kritiek op, dat Marts interviewtactiek nauwelijks vragen bevat, hooguit gesloten vragen om een eigen verhaal te bevestigen. “Dat mag je vinden, ik vind dat allemaal best. Ik doe mijn uiterste best, zit op een stoel en aan tafel zitten gasten die soms ontzettend leuk zijn, soms niks te zeggen hebben en soms zo zenuwachtig zijn, dat ze het liefst weghollen naar de wc. We maken met London Late Night een programma dat NOS-gemiddeld is. Ik doe mijn best om de kijker te laten zien, hoe de Olympische Spelen in elkaar zitten.”

Dat neemt niet weg, dat er soms iets fout gaat, erkent Mart. “Laatst schoof een trampolinespringster aan. Die was zo doodop… Het meeste wat aan tafel gebeurde, ging langs haar heen. Dat was jammer. Ik begreep pas later hoe geestelijk moe ze was. Dan kun je zeggen ‘Misschien had je haar niet moeten uitnodigen’. Maar je weet dat niet van te voren, het is pas op het allerlaatste moment bekend. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt.”

Mart is volgens eigen zeggen vrolijk in de Britse hoofdstad. “We werken met een ongelofelijk leuke ploeg en maken mooie tv van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Ik meen dat we hier met 141 mensen zitten en werken ons ‘de tandjes’.”

De NOS-mastodont heeft overigens smakelijk kunnen lachen om de Mart Smeets-bingo die als een viral over het internet gaat. “Ja, die bingo heb ik opgestuurd gekregen. Ik had ‘m goed, in één keer!”

Zie ook:
- Mart Smeets doet ook Avondetappe bij 100e Tour de France
- Mart Smeets wilde nog niet weg bij NOS
- Mart Smeets neemt afscheid na Olympische Spelen 2012


Heb jij Zappen.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!

Door Herman Roggeveen op wo 08 aug 2012 om 09:23, in de categorie Sport.
Zappen