NEDERLANDS NIEUWS
Home Bedrijfs Nieuws Dividenden in de lift ondanks crisis

Ondanks de economische tegenwind nemen de dividendbetalingen van Nederlandse beursfondsen toe.

Niet iedereen is blij met dividend

AEX-index stijgt in zomers tempo verder

Analisten verwachten dat bedrijven uit de AEX- en Midkap-index over dit jaar € 19,4 mrd uitkeren in contanten of aandelen. Dit is circa 7% meer dan over 2011.

Dividendrendement

Het dividendrendement voor de AEX komt op basis van die analistenramingen en rekening houdend met de weging van bedrijven in de index, uit op 3,6%. Bij gelijkblijvende koersen stijgt dat naar 4,8% in 2015. Voor de Midkap is het verwachte rendement 4,3% over 2012 en 4,9% in 2015.

Dit blijkt uit onderzoek van deze krant op basis van data van financieel persbureau Bloomberg. Het dividendrendement op Nederlandse aandelen ligt ruim een half procentpunt onder het Europese gemiddelde, maar is fors hoger dan bij de Amerikaanse S&P 500.

Dividendhervatting bij ING

De dividendgroei is onder meer te danken aan olieconcern Shell. Deze zwaargewicht binnen de AEX verhoogt al jaren met kleine stapjes het dividend. Ook wordt gerekend op een spoedige dividendhervatting bij bank-verzekeraar ING en een verdere verhoging bij Aegon. Dat bedrijf heeft vorig jaar zijn uitkering hervat, na terugbetaling van zijn staatssteun. ING wil zo snel als verantwoord de Staat aflossen.

De rest van de groei komt van beursfondsen als opslagbedrijf Vopak, uitzender Brunel en softwareconcern Unit4. Deze ondernemingen draaien goed, ondanks de crisis. Zij compenseren de dividendverlagingen van onder meer KPN en vastgoedfonds Wereldhave.

Een teken van zwakte

De verwachte dividendgroei weerspiegelt de sterke balans en grote kaspositie van Nederlandse bedrijven. Maar het laat ook zien dat zij die cash niet kunnen of durven om te zetten in groei, door investeringen of overnames. ‘Zelfs als het een jaar tegenzit, kunnen veel bedrijven hun dividend handhaven’, meent analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

‘Dat is belangrijk omdat een verlaging wordt gezien als teken van zwakte en de koers van het aandeel onderuit kan halen.’ Volgens Versteeg zijn de huidige verwachtingen realistisch. ‘Er zijn weinig bedrijven waaraan op dit moment wordt getwijfeld.’

De balans verstevigen

Een hoog dividendrendement kan een reden tot koop zijn, zeker nu de rente op veilige (staats)obligaties laagterecords breekt. Analisten en vermogensbeheerders zetten het dividendargument dit jaar dan ook volop in om beleggers te bewegen weer in aandelen te stappen. Dat is niet zonder risico’s. Recent verraste Wereldhave met een winstwaarschuwing en dividendverlaging. Dat was extra pijnlijk omdat juist bij vastgoedfondsen de aantrekkingskracht schuilt in hoge, stabiele dividenden.

‘Het is redelijk waarschijnlijk dat meer vastgoedfondsen hun dividend moeten verlagen’, zegt analist Ruud van Maanen van ABN Amro. ‘Fondsen kunnen dan besluiten een groter deel van de winst in te houden om de balans te verstevigen. Dat kan door het dividend deels in aandelen uit te keren, wat voor beleggers een sigaar uit eigen doos is.’

fd - Home